بیماری های انار

بیماری های مهم انار و روش کنترل آنها

Important pomegranate diseases and their control methods

فهرست این مقاله

🔴 مقدمه 🔴

🔴 پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و طوقه انار

🔴 پوسیدگی ارمیلاریایی ریشه انار

🔴 انتراکنوز یا اسکب انار

🔴 سفیدک سطحی انار

🔴 پوسیدگی و ترشیدگی میوه انار

🔴 سوختگی باکتریایی انار

🔴 نماتد گره ریشه ای انار

🔴 آفتاب سوختگی انار

🔴 جمع بندی

⁉️ سوالات متدوال شما+پاسخ 

🔰 مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید

🔰 بازدید های تیم ما

🔻نظرات و سوالات خود را برای ما در قسمت پایین مقاله بنویسید تا پاسخ بدیم🔻 

 مطالعه این مقاله بیشتر از 8 دقیقه وقتتو نمی گیره 

🔷🔷 مقدمه

درخت انار با نام علمی Punica granatum از جمله درختان میوه بومی فلات ایران و آسیای مرکزی می باشد که از دیرباز در ایران کشت و پرورش داده شده است. میوه انار یکی ار میوه های پاییزه بسیار محبوب در ایران بوده که با فرهنگ این سرزمین پیوند عمیقی دارد. درختچه انار بیش از 500 رقم دارد که می توانند در دامنه وسیعی از شرایط آب و هوایی گرم مرطوب ساحلی تا گرم و خشک و حتی بیابانی رشد کنند. ایران از نظر سرانه تولید بزرگترین تولید کننده و از نظر عملکرد بعد از هند و چین در مقاوم سوم قرار دارد. بیماری های گیاهی مختلفی می توانند به درختچه های انار خسارت وارد کنند که مدیریت و کنترل این بیماری های گیاهی می تواند تاثیر بسزایی در افزایش راندمان تولید و افزایش کیفیت این محصول صادراتی داشته باشد. در ادامه برای آشنایی با بیماری های مهم انار ما تا انتهیا این مقاله همراهی کنید.

در این مقاله شما را با مهم‌ترین بیماری های درخت انگور آشنا خواهیم کرد و روش‌های کنترل این بیماری ها را نیز به شما خواهیم گفت.

🔻🔻🔻🔻🔻

🔑پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و طوقه انار

پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و طوقه یکی از بیماری های مهلک در درختان میوه محسوب می شود. عامل این بیماری در انار قارچ Phytophthora cactorum می باشد. علائم بیمار در درخت های انار آلوده بصورت لکه های تیره رنگ روی طوقه نمایان می شود که بافت گیاه زیر محل لکه های پوسیده، لهیده و سیاه رنگ می شود که با توسعه بیماری این پوسیدگی کل طوقه و بتدریج ریشه ها درخت را در بر گرفته و موجب سبز خشک شدن درخت می شود. علائم بیماری در اندام های هوایی گیاه بصورت ضعف و زردی، كمی رشد، کوچکی برگ ها، پژمردگی برگها، کوچکی و ریزش میوه، كاهش و نهايتا به سبز خشک شدن کل درخت منتهی می گردد.

روش کنترل پوسیدگی فیتوفتورایی ریشه و طوقه انار

🔴 کشت ارقام مقاوم

🔴 اصلاح روش آبیاری و مدیریت آبیاری

🔴 احداث نهال در خاک با زهکشی مناسبی

🔴 پوشاندند محل زخم و طوقه با مخلوط بردو و رنگ تنه

🔴 استفاده از سموم مس مانند اکسی کلر مس در آبیاری

🔑پوسیدگی ارمیلاریایی ریشه انار

یکی از بیماری های خطرناک در تمامی درختام میوه پوسیدگی آرمیلاریایی یا قارچ عسلی می باشد. عامل این بیماری قارچ Armillaria mellea می باشد که دامنه وسیعی از درختان مثمر و غیر مثمر از جمله درخت انار را مورد حمله قرار می دهد. در اثر آلودگی طوقه درخت انار به این بیماری پوست به راحتی از تنه جدا شده و پوشش کرمی رنگ در محل آلودگی طوقه و در سطح ریشه نیز رشته ای نخی مانند قهوه ای رنگ قابل رویت می باشد. در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی اندام های باردهی این قارچ بصورت دسته کلاهک های قارچی به رنگ قهوه ای عسلی در پایه درختان تشکیل می شود. در اندام های هوایی درخت علائم آلودگی بصورت ضعف و زردی عمومی درخت، کم رشدی، کوچک شدن برگ ها، سرخشکیدگی و مرگ ناگهانی درخت می باشد. با توجه به ماندگاری طولانی مدت این قارچ در خاک و دامنه میزبانی وسیع آن استفاده از روش های تلفیقی برای کنترل این بیماری خطرناک ضروری می باشد.

روش های کنترل پوسیدگی آرمیلاریایی ریشه

🔴 در صورت بروز آلودگی محدود حذف کامل نهال

🔴 استفاده از کود دامی کاملا پوسیده

🔴 استفاده از گوگرد بصورت گرانول در چالکود زمستانه

🔴 استفاده از قارچ کش های مانند تیوفانات متیل یا رورال تی اس در آبیاری

🔴 استفاده از کود های پتاسیم بالا در برنامه غذایی

فسفیت های پتاسیم

🔑انتراکنوز یا اسکب انار

بیماری انتراکنوز یا اسکب انار از جمله بیماری های شایه انار در مانطق گرم و مرطوب می باشد و عمده خسارت این بیماری قارچی بر روی کیفیت و بازار پسندی محصول میوه می باشد و به شدت بازار پسندی میوه را کاهش داده و خسارت سنگینی به باغدار وارد می کند. عامل بیماری اسکب انار قارچ Elsinoe punicae می باشد که موجب بدشکلی، چروکیدگی، قهوه ای و سیاه شدن گلها در آغاز فصل، ریزش گلها، عدم تلقیح گل ها و ایجاد لکه های قهوه ای و چوب پنبه ای روی میوه می شود. بارزترین علائم این بیماری حالت اسکب یا لکه های چوب پنبه ای با رگه های برجسته بر روی میوه می باشد.

روش کنترل بیماری اسکب انار

🔴 حذف بقایایی گیاهی و میوه های آلوده از روی درخت

🔴 استفاده از قارچ کش های مانند کاپتان و تیوفانات متیل بعد از گل دهی و تشکیل میوه

🔴 محلولپاشی کود سیلیکات پتاسیم

🔑سفیدک سطحی انار

بیماری سفیدک سطحی انار از بیماری های رایج در مناطق شمای ایران می باشد که آلودگی در آب و هوای مرطوب و خنک اوایل فصل بهار نمایان می شود. مسیلیوم های قارچ سفیدک سطحی Erysiphe punicae روی برگ ها بصورت پوشش نمدی سفیدک رنگ ظاهر می شود که می تواند به سایر قسمت های هوای گیاه مانند سرشاخه ها، گل ها و میوه تازه تشکیل شده نیز کشترش پیدا کند. آلودگی به این بیماری ممکن است موجب اختلال در رشد سرشاخه ها، بعد شکلی و ریزش گل ها و ریزش میوه های تازه تشکیل شده گردد.

روش کنترل بیماری سفیدک سطحی انار

🔴 با توجه به ماهیت این بیماری و تک چرخه ای بودن آن حذف بقایای گیاهی آلوده بعد از خزان و استفاده از قارچ کش مانند کاپتان، پنکونازول و استروبی در اوایل فصل می توان این بیماری را کنترل کرد.

 

سفیدک سطحی

👥👥 برای مشاوره تماس بگیر!! 2-09020091290📞 09360493388📞

👥 برای مشاوره گیاهپزشکی کلیک کن 👥

🔑پوسیدگی و ترشیدگی میوه انار

پوسیده شدن یا ترشیدن انار شایع ترین بیماری پس از برداشت یا نگهداری انار در سرد خانه می باشد. گونه های مختلفی از قارچ های  قارچ های Aspergillus, Penicillum, Botrytis, Rhizopus, Alternari و Nematospora می‌توانند موجب پوسیدگی میوه انار شوند. این قارچ های می توانند از محل ترک ها، زخم ها و محل خسارت آفات مانند سن و کرم گلوگاه انار ایجاد آلودگی کنند. اگر محل آلودگی گلوگاه انار باشد پوست انار سالم بوده و تشخیص میوه آلوده ممکن نیست ولی در محل زخم و ترک ها پوست میوه نرم و لهیده می شود.

روش کنترل پوسیدگی میوه انار

🔴 جداسازی میوه های آلوده و زخمی یا ترک خورده قبل از انتقال به سردخانه

🔴 کنترل آفات مانند کرم گلوگاه انار و سن

🔴 برداشت به موقع محصول

🔴 برقراری شرایط تهویه و دمایی مناسب در سردخانه

🔑سوختگی باکتریایی انار

سوختگی باکتریایی انار ناشی باکتری بیماریزا  گیاهیXanthomonas citri می باشد در اثر آلودگی به این باکتری لکه های سیاه رنگی روی برگ ها و میوه ها ظاهر می شود که در صورت توسعه بیماری می تواند موجب ریزش برگ ها، ترک خوردگی  و پوسیدگی میوه و شانکر روی تنه درخت گردد. برای کنترل این بیماری رعایت بهداشت باغ، حذف بقایای گیاهی آلوده و استفاده از قارچ کش های مسی موثر می باشد.

نماتد انار

نماتد ریشه انار

🔑نماتد گره ریشه ای انار

نماتد های انگل گیاهی موجودات کرمی شکل میکروسکوپی می باشد که گونه های مختلف انها می توانند روی دامنه وسیعی از محصولات کشاورزی و باغی خسارت سنگینی وارد کنند. یکی از این نماتد ها انگل گیاهی نماتد گره ریشه انار .Meloidogyne sp می باشد که موجب حالت گال یا گره مانند روی ریشه ها فرعی درخت انار می شوند. تغذیه این نماتد از ریشه درخت موجب توقف رشد و ضعف عمومی درخت، زردی برگ‌ها، قهوه ای شدن حاشیه برگ ها، ریزش برگ‌های انتهایی شاخه‌ها و خشکیدگی تدریجی سرشاخه‌ها، کاهش تولید گل و میوه و در نهایت زوال تدریجی درخت می گردد.

روش کنترل نماتد گره ریشه انار

🔴 بطور کلی کنترل نماتد های انگل گیاهی در خاک امری سخت و نیازمند استفاده از روش های در قالب مدیریت تلفیقی می باشد. کنترل علف های هرز باغ، رعایت بهداشت باغی، عدم استفاده کود دامی غیر پوسیده، تهیه نهال از نهاستان های معتبر و عاری از آلودگی، چالکود گوگرد در پای درخت، استفاده کود های پتاس بالا در برنامه غذایی، مدیریت و اصلاح آبیاری و استفاده از نماتد کش های مانند ولوم و ترویگو می تواند جزی از این مدیزت تلفیقی باشد.

🔑ترک خوردگی میوه انار

بکی از بیماری های فیزیولوژیکی یا عارضه های شایع در باغات انار ترک خوردگی میوه انار می باشد که عوامل مختلف محیطی، تغذیه ای و مدیریتی می توانند در ایجاد و تشدید این عارضه دخیل باشد. عواملی مانند تغییر آب و هوا، آبیاری نامنظم، آفتاب سوختگی، کمبود بور و کلسیم، اختلالات هورمونی و آفات مکنده می توانند باعث بروز ترک خوردگی میوه انار شود و اقداماتی که موجب جلوگیری یا رفع این عوامل گردد در کاهش این عارضه موثر خواهد بود.

روش های کنترل ترک خوردگی انار 

🔴 آبیاری منظم

🔴 استفاده از اسید جیبرلیک در زمان رسیدن میوه

🔴 محلول پاشی کود کلسیم-بور

🔴 استفاده از کود پتاس بالا مانند سیلیکات پتاسیم در زمان رسیدن میوه و آفتاب سوختگی

🔴 کنترل آفات مکنده مانند شته، سن و کنه ها

بیماری های انار

نماتد ریشه انار

🔑آفتاب سوختگی انار

آفتاب سوختگی انار از جمله بیماری فیزیولوژیکی رایج در مناطق گرم و خشک مانند یزد می باشد. در اثر گرمالای بالا و تابش شدید آفتاب پوست تنه درختان روبرو آفتاب خشک، پوست پوسته شده و حمله سوسک چوبخوار در این مرحله موجب تشدید و تسریع در خشک شدن درخت می گردد. همچنین آفتاب سوختگی می تواند موجب زردی، پژمردگی، ریزش برگ‌ها و کوچک ماندن و ریزش میوه‌ها نیز گردد.

روش های کنترل آفتاب سوختگی

1- استفاده از ارقام مقاوم

2- هرس اصولی درختان انار

3-پوشاندندن تنه درختان با پوشش محافظتی مانند ترکیب رنگ تنه و بردو

4- محلولپاشی یا گرد پاشی ترکیباتی مانند کائولین، سیلیکات پتاسیم

🔑جمع‌بندی

درخت انار نیز مانند سایر درختان میوه ممکن است در معرض حمله عوامل مختلف بیماریزا گیاهی قرار گیرد که آشنایی با بیماری های مهم انار و اجرای روش کنترل این بیمارها در کنار سایر عوامل دخیل در مدیریت باغ تاثیر بسزایی در افزایش راندمان تولید و افزایش کیفیت این میوه محبوب پاییزی خواهد داشت.

🔴🔴 پیشنهاد میکنیم تا چنانچه نیاز به مشاوره بیشتری در این خصوص دارید به این صفحه (از طریق این لینک فرم درخواست مشاوره) را تکمیل کنید و وقت مشاوره با گیاهپزشک را رزرو فرمائید. به شما اطمینان می دهیم که با مشاوره از متخصصین ما به بهترین نتیجه ممکن خواهید رسید 🔴🔴

مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید

هرس های تیم ما

بازدید های تیم ما

📌 سوالات متدوال شما+پاسخ 📌

میوه انار بسیار ترش و تلخ میشه چکار کنیم؟

برای رفع تلخی میوه انار در زمان رسیدن میوه از کود های پتاس بالا مانند هاروست و اسید جیبرلیک بصورت محلولپاشی استفاده کنید و همچنین در این مرحله آبیاری بصورت منظم و به مقدار کافی انجام شود.

برای کاهش ریزش گل های انار چکارکنیم؟

برای کاهش ریزش گل ها توصیه می شود در پاییز از کود نیترات کلسیم و سولفات روی در آبیاری و از کود فروت ست قبل از گلدهی استفاده شود.

برای افزایش اندازه میوه انار چکار کنیم؟

برای درشت شدن میوه انار از زمان گردوی شدن میوه تا زمان رسیدن میوه در چند نوبت از کود پتاس بالا مانند 36-12-12 در آبیاری و هاروست، کربوپتاس، NK60 بصورت محلولپاشی استفاده کنید.

برای کاهش آفتاب سوختگی میوه انار چکار کنیم؟

در زمان افزایش شدت تابش آفتاب از کود سیلیکات پتاسیم در چند نوبت محلولپاشی کنید.

برای شیرین شدن و آبدار شدن میوه انار از چه کودی استفاده کنیم؟

برای شیرین و آبدار شدن میوه انار  از زمان گردوی شدن میوه تا زمان رسیدن میوه در چند نوبت از کود پتاس بالا مانند 36-12-12 در آبیاری و هاروست، کربوپتاس، NK60 بصورت محلولپاشی استفاده کنید.

❤️ آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ با کلیک روی ستاره به آن امتیاز دهید! ❤️

(بالاترین امتیاز ستاره از سمت چپ)

0 ratings0/5

یوسف پناهندهAuthor posts

دکتری تخصصی بیماری شناسی گیاهی yousef_panahandeh@yahoo.com متخصص تغذیه گیاهی و دفع آفات

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمقالاتفروشگاهمشاوره
0