8 دلیل ریزش میوه انجیر + راه حل Reasons for fig fruit fall + solution

📝 خلاصه 📝

شاید به جرات بتوان گفت که انجیر جزء نخستین میوه هایی است که توسط انسان های هوشمند مورد استفاده قرار گرفته است و بنابراین ریشه در تاریخ بشر دارد. خاستگاه اصلی انجیر خاورمیانه و غرب آسیا است و در واقع ….

📣📣📣📣📣📣

دکتری تخصصی بیماری شناسی گیاهی

aroshanb@gmail.com

متخصص گیاهپزشکی، دفع آفات و بیماری های گیاهی

8 دلیل ریزش میوه انجیر + راه حل

Eight reasons for falling off the fig fruit + solution


🔻در این مقاله می خوانیم🔻

🔴 آشنایی با درخت انجیر 🔴 مشکلات عمده در کاشت انجیر 🔴 میوه ریزی طبیعی 🔴 عدم گرده افشانی مناسب 🔴 آبیاری نامناسب و نامنظم 🔴 آفات و بیماری ها 🔴 شرایط آب و هوایی نامساعد 🔴 کمبود فضا و نور 🔴 هرس غیر اصولی 🔴 کمبود مواد غذایی 🔴 جمع بندی

⁉️ سوالات متدوال شما+پاسخ 

🔰 مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید:

🔰 بازدید های تیم ما

 مطالعه این مقاله بیشتر از 12 دقیقه وقتتو نمی گیره

مقدمه…

انجیر یکی از میوه های محبوب در تمامی نقاط ایران است و می توان گفت که در هر باغ کوچکی یک یا چند بوته انجیر پیدا می شود. بخصوص در مناطق شمالی و مرکزی ایران یا در استان‌هایی مانند شیراز، انجیر به وفور کاشت و یافت می شود. نکات باغداری و نگهداری فراوانی برای درختان انجیر وجود دارد که در نهایت باعث به وجود آمدن یک میوه مناسب برای باغداران می‌شود. اما یکی از مشکلات شایع در انجیرها، ریزش میوه های آنها قبل از رسیدن کامل است که اصطلاحاً به آن کال ریزی گفته می شود. در این مقاله شما را با دلایل این مشکل و راهکارهای رفع ریزش میوه انجیر آشنا خواهیم کرد.

🔷 آشنایی با درخت انجیر

شاید به جرات بتوان گفت که انجیر جزو نخستین میوه هایی است که توسط انسان های هوشمند مورد استفاده قرار گرفته است و بنابراین ریشه در تاریخ بشر دارد. خاستگاه اصلی انجیر خاورمیانه و غرب آسیا است و در واقع از این مناطق به سایر نقاط دنیا صادر شده است. پخش شدن انجیر در دنیا یا توسط فضولات پرندگان مهاجر و یا توسط تجار قدیمی بوده است. به هرحال انجیر هم به شکل تازه خوری و هم به شکل خشکباری در جهان بسیار محبوب است و علاوه بر این در صنایع دارویی و غذایی نیز بسیار مورد استفاده دارد. 

🔆🔆 درختان انجیر گیاهانی بسیار مقاوم در برابر سرما و گرما و همچنین خشکی و کم آبی هستند و حتی در بسیاری از مناطق پر بارش به صورت کاملاً دیم کاشت می شود. اما برعکس میوه های انجیر نسبت به این شرایط حساسیت بالایی دارند. انجیر گیاهی پر شاخه و پر برگ است و رشد زیادی نیز دارد. ارقام بسیار گوناگونی از این درخت تاکنون معرفی شده که هر کدام خواص ویژه خود را دارند.

8 دلیل ریزش میوه انجیر + راه حل Reasons for fig fruit fall + solution

🔷🔷 مشکلات عمده در کاشت انجیر

درختان انجیر نیز همانند سایر درختان میوه و سایر گیاهان در طول زندگی خود دچار آسیب ها و مشکلات فراوانی می شوند. انواع آفات و بیماری ها، شرایط نگهداری نامناسب، حیوانات مختلف نظیر جوندگان و پرندگان و باغداری غیر اصولی باعث می شود تا میوه های انجیر در نهایت دچار مشکل شده و یا خسارت به کل درختان وارد شود.

یکی از عمده شکایاتی که باغداران انجیر در مورد درختان خود دارند، ریزش میوه های درخت انجیر، قبل از رسیدن کامل آنها است. در بسیاری از موارد این میوه ها به شکل بسیار کوچک و به صورت نرسیده و سبز رنگ بر روی درخت باقی مانده و یا ممکن است همان جا خشک شوند. در برخی موارد نیز میوه های انجیر تا حدی رشد کرده ولی پس از مدتی از ناحیه اتصال به شاخه ها جدا شده و به زمین می ریزند. در حالت سوم نیز میوه ها پس از رسیدن کامل از درخت جدا شده و به زمین می‌افتند.

در تمامی مواردی که مربوط به ریزش میوه‌های انجیر است ممکن است دلایل زیر دخیل باشند که شما را در ادامه با آن‌ها آشنا خواهیم کرد و راه‌های بر طرف کردن آنها را نیز به زبان ساده به شما خواهیم گفت: 

🔷 میوه ریزی طبیعی

باید توجه داشت که در تمامی درختان میوه از جمله انجیر، ریزش جزئی میوه ها بخشی از ژنتیک گیاهان است و این درختان طی فرآیند خود تنکی، بخشی از میوه های ضعیف خود را به صورت طبیعی از دست می‌دهند اما اگر میزان ریزش میوه درختان انجیر بیش از حد طبیعی باشد بایستی به دنبال دلیل آن بود.

🔷 عدم گرده افشانی مناسب 

میوه های کوچکی که بر روی درخت انجیر ظاهر می شوند در واقع  اندام هایی هستند که داخل آنها تعداد زیادی گل نر و ماده وجود دارد. گل های نر در لایه خارجی میوه و گلهای ماده که حاوی تخمک ها هستند در میانه این اندام قرار دارد. گرده افشانی درختان انجیر توسط زنبور های کوچکی به نام بلاستوفاگا Blastophaga انجام می شود. چنانچه جمعیت این زنبورها که اندازه‌های بسیار کوچکی دارند در باغات کم باشد و یا به دلیل سمپاشی علیه آفات، آنها را از بین برده باشیم، عملیات گرده افشانی با اختلال مواجه می شود و در نتیجه گلهای داخل میوه عقیم می‌ماند. عدم گرده افشانی به معنی عدم ایجاد سلول های تخم و در نتیجه عدم تولید هورمون برای رشد میوه ها است. میوه هایی که گرده افشانی نکرده‌اند دلیلی برای ادامه حیات ندارند و بعد از مدتی خشک شده و یا ممکن است به صورت سبز از درختان انجیر ریزش کنند. 

این مشکل معمولاً در باغاتی مشاهده می شود که جمعیت درختان انجیر در آن کم است و هرچه تعداد درختان بیشتر باشد جذب حشرات گرده افشان به سوی آنها بیشتر خواهد بود، در نتیجه عمل گرده افشانی بهتر انجام می شود همچنین در این باغات ممکن است سم پاشی های بهاره یعنی زمانی که جمعیت آفات میوه خوار و شته ها زیاد است انجام بپذیرد و لاجرم زنبورهای بلاستوفاگای گرده افشان را نیز از بین ببرد. بنابراین توجه به زمان تشکیل اندامهای گل روی درختان انجیر و جلوگیری از سمپاشی در این زمان از اهمیت بالایی برخوردار است. البته باید توجه داشت که زنبورهای گرده افشان بلاستوفاگا به صورت تجاری نیز به فروش می رسد و می توان آنها را در باغ ها رها سازی کرد تا میزان گرد افشانی افزایش یابد.

❌❌ نکته مهم در مورد درختان انجیر این است که گرده افشانی این درختان تنها و تنها توسط زنبورهای بلاستوفاگا انجام می‌شود و سایر حشرات هیچ نقشی در گرده افشانی درختان انجیر ندارند.

8 دلیل ریزش میوه انجیر + راه حل Reasons for fig fruit fall + solution

🔷 آبیاری نامناسب و نامنظم

گرچه درختان انجیر نسبت به شرایط محیطی نامساعد بسیار مقاوم هستند اما نسبت به آبیاری حساسیت بالایی دارند. بعد از تشکیل میوه ها کمبود آب باعث می شود تا میوه های انجیر ریزش پیدا کند. ریزش میوه انجیر ممکن است به خاطر عدم وجود برنامه مناسب آبیاری و وجود آبیاری های نامنظم نیز به وقوع بپیوندد. باید توجه داشت که ریشه های درخت انجیر بسیار گسترده است و گاهاً آبیاری پای درختان انجیر باعث سیراب شدن آنها نمی شود. وجود دوره های خشکی و یا فاصله افتادن بین زمان های آبیاری و همچنین آبیاری های پشت سر هم در یک دوره زمانی کوتاه از جمله عواملی است که باعث ریزش میوه های انجیر میشود. برای حل این مشکل پیشنهاد میکنیم که آبیاری در ناحیه سایه انداز درختان انجام شود و هرگاه ۱۰ سانتی متر اول خاک خشک شد، یک بار آبیاری انجام شود. لازم است که در باغات یک برنامه آبیاری مشخص تدوین و اجرا شود تا ریزش میوه‌های انجیر به حداقل خود برسد.

🔷 آفات و بیماریها

 عوامل بیماری زا و آفات مختلف ممکن است در زمان های مختلفی به میوه های انجیر حمله کرده و باعث ریزش آنها شود. انواع لاروهای میوه خوار، زنبور های میوه خوار و بیماری هایی مانند موزاییک انجیر، لکه برگی و بلایت باکتریایی انجیر ممکن است باعث ریزش میوه های این درخت شود. برای حل این مشکل بایستی ابتدا ازعامل بیمارگر و یا آفت مطمئن شد و سپس با روشهای مدیریتی ارائه شده برای آنها نسبت به مبارزه با آنها اقدام نمود. معمولاً مشورت با یک گیاه پزشک به شما کمک می‌کند که این بیماری و آفات را به راحتی از بین ببرید. گروه فوق تخصصی مرسین کشت آماده ارائه مشاوره رایگان به شما باغداران عزیز در این خصوص است و می توانید برای انجام مشاوره رایگان با شماره تلفن های مندرج در وب سایت تماس حاصل فرمایید.

🔷 شرایط آب و هوایی نامساعد 

اختلاف دمای شب و روز و یا تغییرات دمایی بسیار زیاد یکی از دلایل عمده است که باعث ریزش میوه های انجیر می شود. این موضوع بیشتر در مناطقی که خاستگاه اصلی انجیر نیستند مشاهده می گردد و اگر احداث باغ انجیر در محیط مناسب خود انجام شود این مشکل هرگز دیده نمی شود. کنترل شرایط آب و هوایی تقریباً غیر ممکن است اما استفاده از ترکیبات ضد تنش قبل و بعد از بروز عوامل تنش زا می تواند کمک کند تا ریزش میوه های انجیر به حداقل خود برسد. استفاده از ترکیبات آمینو اسیدی (کودهای آمینو اسیدی رو در ادامه مقاله ببینین) در این خصوص بسیار کارساز است.

زنبور بلاستوفاگا

🔴 Blastophaga زنبور بلاستوفاگا 🔴

کودهای آمینو اسیدی

🔷 کمبود فضا و نور

این مشکل به خصوص در باغچه ها و یا باغ ویلا ها شایع است. هر درخت انجیر به فضایی حدود 20 متر مربع برای رشد و نمو و تولید میوه مناسب نیازمند است که در بسیاری از موارد و در باغچه های کوچک این مورد از نظر دور می ماند. در بسیاری از موارد دیده شده است که درختان انجیر در حاشیه دیوار و یا در سایه کاشته می شوند. چنانچه فضای رشد درختان انجیر کمتر از این مقدار باشد و نور کامل و همه جانبه به آن وارد نشود، احتمال ریزش میوه های انجیر به شدت افزایش پیدا می‌کند. پیشنهاد می‌شود تا درختان انجیر را در فضایی بکارید که نور کامل داشته و اطراف آن توسط درختان دیگر احاطه نشده باشد.

🔷 هرس غیر اصولی

درخت انجیر همانند بسیاری از درختان میوه نیازمند هرس است. چنانچه این هرس انجام نشده و یا به شکل غیر اصولی اجرا شود، باعث خواهد شد تا تمرکز درخت بر روی تولید شاخه و برگ مانده و در نتیجه میوه ها فرصتی برای رشد و نمو پیدا نکند. همچنین هرس غیر اصولی باعث می شود تا میوه ها از دسترس حشرات گرده افشان دور مانده و ریزش پیدا کند.  هرس درختان انجیر بایستی به نحوی باشد تا نور و تبادلات هوا به راحتی در بین تمامی شاخه ها جریان داشته باشد و تا حد امکان شاخه‌ها و برگ‌ها را با یکدیگر در تماس نباشند.

🔷 کمبود مواد غذایی

کمبود برخی از عناصر غذایی به خصوص عناصر آهن، کلسیم و پتاسیم ممکن است باعث ریزش میوه های انجیر شوند. بنابراین لازم است تا این عناصر طی یک برنامه غذایی به درختان انجیر به میزان کافی برسد.

reasons-for-fig-fruit-fall-solution

🔷🔷 جمع بندی

درخت انجیر یک درخت محبوب در ایران است، اما بایستی دقت داشت که نگهداری از آن اندکی با درختان میوه دیگر متفاوت است. درختان انجیر توسط حشرات خاصی گرده افشانی می شوند و زنبورهای عسل و یا وزش باد در گرد افشانی آنها کاملاً بی تاثیر هستند. انجیر به آبیاری نامنظم بسیار حساس بوده و همچنین تغییرات دمای شدید به آنها استرس زیادی وارد می کند. برخی از آفات و بیماری ها و کمبود مواد غذایی نیز ممکن است باعث ریزش میوه های انجیر شود.

❌پیشنهاد می کنیم چنانچه قصد احداث باغ انجیر و یا سوالی در خصوص نگهداری از این درخت میوه دارید با متخصصین کشاورزی و باغداری مرسین کشت در تماس باشید. ما شما را کمک خواهیم کرد تا بهترین نتیجه را از درختان خود بگیرید❌

👥👥 برای مشاوره تماس بگیر!! 09020091290📞 09360493388📞

❤️ آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ با کلیک روی ستاره به آن امتیاز دهید! ❤️

(بالاترین امتیاز ستاره از سمت چپ)

80 ratings3.7/5

📌 سوالات متدوال شما+پاسخ 📌

میخواستم ببینم که آیا درخت انجیر در باغ باید به صورت جفت باشه و آیا یک تک درخت تنها قادر به باردهی و تولید میوه هست؟

 درخت انجیر به صورت انفرادی نیز می تواند میوه های بارور تولید کند به شرطی که گرده افشانی در آن انجام شود.

ترشیده شدن میوه انجیر مربوط به چه موضوعی است؟

ترشیدن میوه انجیر معمولاً بعد از رسیدن میوه ها انجام می شود و به دلیل رشد نوعی مخمر در داخل آن است. این مخمرها معمولاً از طریق مورچه ها و یا زنبور های میوه خوار به داخل میوه وارد می شوند.

با سلام، من چند نهال انجیر در باغ کاشته ام، نهال فروش به من گفته که تا سه سال اول میوه ای نمی‌دهند، اما من روی هر درخت حدود ۷ تا ۸ عدد میوه کال مشاهده می کنم. سوالم این است که آیا این میوه ها رسیده می‌شوند و یا میریزند؟

تولید میوه کال به معنی وجود پتانسیل برای تولید میوه رسیده است بنابراین اگر مواردی که در این مقاله ذکر شد برای شما صدق نکند، میوه ها رسیده و تبدیل به میوه کامل می شوند.

آبیاری درختان انجیر بایستی چه مقدار و چند وقت یکبار باشد؟

آبیاری هر درختی بسته به جنس خاک، دمای محیط و اندازه درخت متفاوت است بنابراین نمی‌توان قانونی برای آن مشخص کرد اما به طور کلی هر گاه ۱۰ سانتی متر اول خاک باغ شما خشک شد می‌توانید آبیاری را انجام دهید.

علی روشن بخشAuthor posts

دکتری تخصصی بیماری شناسی گیاهی aroshanb@gmail.com متخصص گیاهپزشکی، دفع آفات و بیماری های گیاهی

12 دیدگاه

  • سلام وقتتون بخیر. درخت انجیر ما ۵ یا ۶ سالش هست تقریباً و میوه نیز میدهد منتهی الآن انجیر هایش دراومده ولی کوچک و زرد که میشوند میریزند. دلیلش چیست؟
    • سلام وقت بخیر از کمبود عناصر غذایی مثل پتاسیم و ریزمغذی ها می باشد.
  • سلام درخت انجیر 5 ساله تو حیاط منزل دارم فصل بهار انجیر کم و بزرگ داد و تابستان انجیر کوچک و زیادتری داده امسال فصل پاییز نوبت سوم انجیر داده و برگها ریخته ولی انجیرهای سبز نارس و کوچیکه به درخت مانده علت چیست و چکار باید کرد
    • سلام وقت بخیر برای کاهش این مشکل در شهریور ماه و اواخر اسفندماه هنگام تورم جوانه ها از محلولپاشی فروت ست و در فصل رشد میوه از کودهای پتاسیم بالا به همراه میکروسولفات ابیاری و امینواسید محلولپاشی کنید تا میوه دهی متعادل شود و میوه های یکدست و یک اندازه داشته باشید
      • سلام وقت بخیر در حیاط منزل یک درخت انجیر سیاه حدودا ۱۸ ساله داریم که از باردهی بسیار بسیار زیادی دارد اما متاسفانه در طی این سه سال اخیر انجیر های ان بعد کمی رشد ،زرد میشن و میریزن و تعدادی هم که به حد رسیدگی میرسن داخلش ترش و غیر قابل خوردنه چطور میتونم به این درخت مهربون کمک کنم؟
        • سلام ترشیدگی انجیر برای ورود مورچه ها به داخل میوه ها هست چند نوبت کل درخت و میوه هارو یا سایپرمترین سمپاشی کنین
  • با سلام یک درخت انجیر در منزل داریم حدودا چهل ساله است در طول بار دهی تقریبا سه مرتبه بار می دهد مرتبه اول که تعداد میوه ها زیاد نیست میوه درشت و سالم است در مرتبه دوم که تعداد میوه خیلی زیاد است داخل انجیر سیاه می شود و بعضا ترشیده می شوند و کوچک هستند و در مرتبه سوم که تعداد خیلی کم است میوه تقریبا متوسط و تقریبا سالم در صورت امکان راهنمکایی کنید که چرا میوه ها داخلش سیاه و ترشیده می شود و می ریزد با تشکر
    • سلام وقت بخیر ترشیدگی برای ورود مورچه ها به داخل انجیر هست در هنگام میوه دهی با سموم سایپرمترین کنترلشون کنین و برای اینکه میوه با کیفیت تری داشته باشین از کودهای کلسیم بور محلولپاشی و کودهای پتاسیم بالا ابیاری کنین
  • سلام مقاله مفیدی نبود و فقط کلی گویی بود. اولا انجید ور مقابل سرمامقاوم نیست من تجربه کردم درخت انجیر ما پارسال سرمازد و کلا خشک شد و دوباره جست زده و انجیر داده. دوما باید می گفتید زمان نخودی شدن انجیر باید یا کلسیم به مقدار ۱۰۰ سی سی در ۲۰ لیتر آب به انجیر محلولپاشی کنیم یا در همان زمان کود سه۲۰ محلولپاشی بشه.
    • سلام و ممنون بابت اشتراک تجربیات. منظور از مقاومت به سرما همین موضوعی است که فرمودید. اغلب درختان میوه با سرماهای شدید زمستانه به صورت کامل خشک شده و بایستی واکاری شوند . اما انجیر نسبت به سرمایهای شدید کاملا مقاوم است. در خصوص دومین مورد نیز بایستی توجه کنید که تمامی کودهای کامل حاوی عنصر کلسیم نیستند و بایستی کلسیم با غلظت بالا و انفرادی مصرف شود
  • با سپاس ودردفراوان برمهربانان ارجمند لطفا برای یه درخت انجیر۳۵ ساله توی باغچه حیاط چه مقداروزن کود آهن کلسیم پتاسیم ودرچه فصلی وآیابتناوب زمانی یا یکباره همه رو انجام میگیرد.قلبن متشکروسپاسگزارم.
    • سلام وقت بخیر پتاسیم صد گرم و اهن پنجاه گرم سه مرتبه بعد از فندقی شدن میوه ها ابیاری کنین و هر بیست روز تکرار کود کلسیم محلولپاشی برگی انحام بدین دو مرتبه هر 15 روز تکرار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانهمقالاتفروشگاهمشاوره
0