بیماری های مهم برنج و نحوه کنترل آنها
بیماری های مهم برنج و نحوه کنترل آنها
Important diseases of rice and how to control them
🔴 مقدمه 🔴
🔴 بلاست برنج
🔴 سوختگی غلاف برنج (شیت بلایت برنج)
🔴 پوسیدگی طوقه برنج
🔴 لکه قهوه ای برنج
🔴 پوسیدگی ساقه برنج
🔴 سیاهک دروغی برنج
🔴 بیماری ویروسی تانگرو برنج
🔴 جمع بندی
⁉️ سوالات متدوال شما+پاسخ
🔰 مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید
🔰 بازدید های تیم ما
🔻نظرات و سوالات خود را برای ما در قسمت پایین مقاله بنویسید تا پاسخ بدیم🔻
🔷🔷 مقدمه
برنج از جمله غلات بسیار مهم در کشاورزی محسوب می شود و بعد از کشت گندم بیشترین سطح زیر کشت اراضی کشاورزی رابه خود اختصاص داده است و از نقش بسیار مهمی در سبد غذایی و درآمد و اشتغال کشاورزان دارد. بیماری های گیاهی در کنار سایر پارامتر های دخیل می تواند کمیت و کفیت تولید برنج را تحت تاثیر قرار دهد. عوامل بیماریزای مختلفی می تواند به زراعت برنج خسارت وارد کند که در ادامه این مقاله به معرفی مهمترین بیمای های گیاهی برنج در ایران خواهیم پرداخت.
🔻🔻🔻🔻🔻
یکی از راهبردهای مهم در کنترل بیماری برنج، شناسایی به موقع آنها توسط کشاورزان است. علائم اولیهای که بیماری برنج روی این محصول ایجاد میکنند میتوانند بسیار مهم باشد و سبب تسریع انجام روشهای مدیریتی در خصوص آنها شود که در نتیجه خسارت وارده به محصول را نیز بسیار کمتر میکند.
🔑بلاست برنج
بیماری بلاست برنج مهمترین بیماری زراعت برنج در مناطق کشت این محصول در جنوب و شمال ایران می باشد که سالانه می تواند خسارت سنگینی به کشت این محصول وارد کند. عامل بیماری بلاست برنج قارچ بیماریزا Pyricularia grisea می باشد. عامل بيماري می تواند به برگ، غلاف بـرگ ، گـره هـاي مياني ساقه، گردن خوشه و خوشـه حملـه نمـوده و روي برگ لكه هاي لـوزي شـكل با انتها نوك دار ایجاد می کند که این لکه به رنگ خاکتری روشن با حاشیه قهوه ای رنگ می باشند که در ارقام حساس و در شرایط مساعد و مصرف بی رویه کود های ازته این لکه ها به سرعت توسعه یافته و به هم متصل می گردد و موجب سوختگی برگ ها می گردد.
قارچ عامل بلاست برنج بر روی گردن خوشه ها لکه های قهوه ای رنگ ایجاد می کند که در صورت شدت بالا آلودگی موجب پوسیدگی گردن خوشه (بلاست گردن) و شکستن و آویزان شدن خوشه ها می شود. بروز بیماری در زمان خوشه دهی موجب سفید شدن و پوک شدن خوشه و در نتیجه دانه برنج داخل خوشه چروکیده و از بین می رود و در واقع خسارت اصلی در این مرحله به کشت برنج وارد می گردد. از نظر زمانی هرچه قدر بیماری دیرتر ظاهر شود، دانه ها کوچکتر و کمتر پوک و شکنندگی بیشتری خواهند داشت که موجب افزایش خرد برنج در شالیکوبی می گردد بنابراین این بیماری علاوه بر کمیت موجب کاهش کیفیت محصول نیز می گردد.
قارچ عامل بیماری بلاست برنج در بقایایی گیاهی و بذور آلوده زمستان گذرانی می کند. استفاده بی رویه کود های ازته موجب تشدید بیماری و افزایش خسارت می گردد.
🔷 روش های کنترل بیماری بلاست برنج
🔴 استفاده از ارقام مقاوم و متحمل بهترین رو اقتصادی ترین روش برای کاهش خسارت این بیماری می باشد.
🔴 شخم عمیق و از بین بردن بقایایی گیاهی آلوده
🔴 رهعایت فاصله و تراکم کشت مناسب
🔴 مدیریت مصرف کود ازته
🔴 کشت زود هنگام برنج
🔴 استفاده از بذور سالم و عاری از آلودگی
🔴 استفاده از کود های پتاس بالا و سیلیسیم دار مانند سیلیکات پتاسیم (سولجر، جنتاترول)
🔴 استفاده از قارچ کش های مانند تری سیکلازول، تیوفانات متیل
🔑سوختگی غلاف برنج (شیت بلایت برنج)
بیماری سوختگی غلاف برنج یا شیت بلایت برنج دومین بیماری خسارت زا در زراعت برنج می باشد. علائم این بیماری در ابتدا بصورت لکه های دایره ای تا بیضوی شکل سبز خاکستری رنگ روی غلاف ظاهر می گردد که بتدریج با توسعه بیماری لکه ها بزرگتر شده و مرکز آنها خاکستری روشن با حاشیه قهوه های رنگ در می آید.عامل بیماری شیت بلایت قارچ Rhizoctonia solani می باشد که این قارچ بیماریزا در بافت های آلوده گیاه تولید اسکلروت می کند که این اسکلروت ها به داخل خاک ریخته و به این فرم در خاک و یا بصورت میسیلیوم در بقایای گیاهی زمستانگذرانی می کنند.
حساسترین مرحله رشدی گیاه به این بیماری پس از ظهور خوشه ها می باشد و در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی در این مرحله موجب خسارت سنگینی خواهد شد. کاشت متراکم و کشت ارقام پر پنجه که منجر به افزایش رطوبت در اطراف گیاه می شود در صورت بروز آلودگی موجب افزایش شدن بیماری می شود. استفاده بی رویه از کود ازت و همچنین استفاده زیاد از کود فسفر نیز موجب افزایش شدت بیماری می شود. درحالی که استفاده از کود پتاسیم و کود سیلیسسم دار (مانند سولجر، جنتاترول و سیلیکوپاد) موجب کاهش بیماری می شود.
🔷 روش های کنترل بیماری شیت بلایت برنج
🔴 کاشت ارقام مقاوم و متحمل
🔴 کشت با تراکم مناسب
🔴 از بین بردن بقایای گیاهی آلوده
🔴 مدیریت استفاده از کود ازت و فسفر
🔴 استفاده از قارچ کش
🔑پوسیدگی طوقه برنج
بیماری پوسیدگی طوقه یا باکانه برنج از جمله بیماری های بذر زاد برنج می باشد که می تواند از خزانه تا شالیزار توسعه پیدا کند. عامل بیماری قارچ فوزاریوم (F. proliferatum, F. fujikuroi) می باشد که این بیماری از مرحله جوانه زنی بذر در خزانه شروع می شود و بصورت پوشش میسیلیومی سفید رنگ در اطراف جوانه ها و ریشه های اولیه قابل رویت می باشد. که این جوانه ها و ریشه های آلوده به تدریج قهوه های و از بین می روند.
علائم بیماری در خزانه بصورت پوسیدگی طوقه، قد کشیدگی نشاهای آلوده با برگ های باریک و کشیده در مقایسه با نشا های سالم نمایان می شود. نشا ها ابتدا رنگ پریده و بتدریج زرد رنگ و بعدا قهوه ای رنگ می شوند و در نهایت رنگ بافت آلوده در محل طوقه به رنگ صورتی تغییر می یابد و نشا ها اوده در اثر بیماری از بین می روند.
علائم بیماری در مزرعه بصورت خشك شدن برگ هاي اوليه بوته هاي برنج ظاهر می گردد و قدكشيدگي پنجـه هـاي آلـوده همـراه بـا رنـگ پريدگي می باشد. ساقه و برگ هـاي انتهايي گيـاهان آلوده باريك، بلند، نازك و بتدریج رنگ پریده و زرد مي شوند. مرگ ناگهاني پنجه ها از علائم ديگر ايـن بيمـاري اسـت كـه اين حالت معمولاً در زمان ظهور خوشه ها و يا پس از ظهـور آنهـا اتفاق مـي افتـد . در ايـن حالـت، گيـاه فرصـت زرد شـدن نيافتـه و برگها لوله اي شده و سپس خشك مي شـود .عامل بیماری پوسیدگی طوقه بصورت بذر زاد بوده و همچنین می تواند در بقایای گیاهان آلوده زمستان گذرانی کند.
🔷 روش کنترل بیماری پوسیدگی طوقه برنج
🔴 ضدعفونی بذور با قارچ کش
🔴 حذف بقایایی گیاهان آلوده در مزرعه
🔴 تهیه نکردن خزانه در زمین های آلوده
🔴 حذف نشا و گیاهان آلوده
🔑لکه قهوه ای برنج
بیماری لکه قهوه ای برنج از جمله بیماری های بسیار شایع کشت برنج در تمامی نقاط دنیا می باشد. عامل این بیماری Bipolaris oryzea می باشد. عامل این بیماری بصورت بذرزاد می باشد و می تواند در بقایای گیاهی نیز زمستانگذرانی بکند. عامل بیماری لکه قهوه ای برنج می تواند به غلاف، برگ، خوشه و گلوم بذر حمله کند. علائم این بیماری بصورت لكه هاي گـرد و قهـوه اي رنـگ روی نـشاهاي متـراكم در خزانـه هـا به وضوع قابل مشاهده می باشد و در صورت تـاخير در انتقـال نشاها به زمين اصلي با توسعه بیماری و لکه ها قارچی موجب زردي و سوختگي برگها مي شوند. همچنین عامل این بیمرای موجب قهوه اي شدن ساقه نشا و از بين رفتن آن ها می گردد. در صورت وجود شرایط مساعد و رطوبت مناسب عامل بيماري باعث پوسـيدگي گـردن و محور خوشه ، قهوه اي شدن و گـاهي تـشكيل تـوده سـياه رنـگ روي دانه ها در خوشه می گردد.
🔷 روش های کنترل بیماری لکه قهوه ای برنج
🔴 ضد عفونی بذور
🔴 حذف بقایایی گیاهی آلوده
🔴 جلوگیری از تنش های آبی
🔴 استفاده از قارچ کش تیلت، آزوکسی استروبین
🔑پوسیدگی ساقه برنج
عامل بیماری پوسیدگی ساقه برنج قارچ Sclerotium oryzea می باشد. عامل بیماری در مرحله پنجه زنی به غلاف برگ حمله می کند و لكه هاي قهوه اي تيره يا سياه روي غلاف برگها در قسمت هاي همتـراز بـا سـطح آب بوجـود مـي آيـد و با توسعه بيماري منجر به پوسيدگي غلاف برگ و ساقه می گردد. پوسيده شدن ساقه موجـب شكـستگي سـاقه و افتـادن گيـاه و ورس مي شود. اسـكلروت هـاي ريـز و سـياه رنـگ فراواني در داخل ساقه های آلوده و خشک شده تشکیل می شود و وجود و مشاهده اين اسكلروت ها از بارزترين علايم در تشخيص اين بيماري است. عامل اینبیماری بصورت اسکلروت در خاک یا بقایایی گیاهی زمستانگذرانی می کند.
🔷 روش های کنترل بیماری پوسیدگی ساقه برنج
🔴 حذف بقایای گیاهی
🔴 مدیریت استفاده از کود ازته
🔴 استفاده از کود های پتاس بالا
🔑سیاهک دروغی برنج
عامل بیماری سیاهک دروغی برنج قارچ Ustilaginoidea virens می باشد. در اثر حمله این قارچ دانه های برنج درون خوشه بصورت يـك توپ حاوي اسپور به رنگ سبز با ظاهر مخملي در می آید. ايـن توپ هاي اسپوري ابتدا كوچك بوده و بتدريج رشد كرده و كم پهن، صاف و زرد شده و با يك غـشاء پوشـيده ميشوند. با ادامه رشد، غشا تركيـده و رنـگ ايـن تـوپ، نـارنجي بعداً مايل به زرد يا سياه مايل به سبز می شوند. قارچ عامل بیماری سیاهک دروغی برنج بـصورت اسكلروت و كلاميدوسپور زمستانگذرانی می کند.
🔷 روش های کنترل سیاهک دروغی برنج
🔴 استفاده از بذور سالم
🔴 كشت مقاوم
🔴 کاشت زود هنگام
🔴 اجتناب از مصرف زياد كود ازت
🔴 از بين بردن بقاياي گياهان آلوده
🔑بیماری ویروسی تانگرو برنج
علائم بیماری ویروسی تانگرو برنج بصورت کوتاهی قد، کاهش پنجه زنی،برگ ها زرد رنگ یا زرد مایل به نارنجی، تاخیر در گلدهی و خوشه های کوچک نمایان می گردد. غالبا روشی برای درمان بیماری ویروسی در گیاهان وجود ندارد. بهترین روش برای کنترل بیماری ویروسی تانگرو برنج استفاده از ارقام مقاوم، کنترل حشره های ناقل و حذف بوته های آلوده بصورت محدود می باشد. برنج جایگاه مهمی در سبد غذایی مردم دنیا دارد و در سطح وسیعی این محصول در سراسر دنیا مورد زراعت می باشد از اینرو عواملی که می تواند کمیت و کیفیت تولید این محصول را تحت تاثیر قرار دهد از جمله عوامل بیماری زا گیاهی حائز اهمیت می باشد.
🔴🔴 پیشنهاد میکنیم تا چنانچه نیاز به مشاوره بیشتری در این خصوص دارید به این صفحه (از طریق این لینک فرم درخواست مشاوره) را تکمیل کنید و وقت مشاوره با گیاهپزشک را رزرو فرمائید. به شما اطمینان می دهیم که با مشاوره از متخصصین ما به بهترین نتیجه ممکن خواهید رسید 🔴🔴
برای افزایش پنجه زنی برنج در شالیزار از کود هیومیک اسید ( هایپر هیوم، هیومیک پرینوا) همراه با کود فسفر بالا مانند 10-52-10 (برند زیگلر، ایکس گرین، پرینوا) در دو درآبیاری استفاده کنید
برای افزایش خوشه دهی و پر کردن دانه بهتر است قبل از خوشه دهی از کود نیترات کلسیم (برند پرینوا، ایکس گرین) در آبیاری و میکرومیکس (اکوکوئل، میکروجادوگر، پرینوا) بصورت محلول پاشی و بعد از تشکیل خوشه و برای پر کردن خوشه و دانه از کود پتاس بالا مانند 36-12-12 (برند زیگلر، ایکس گرین، پرینوا) در آبیاری و کود های مانند هاروست و هاسکون بصورت محلول پاشی استفاده شود.
برای جلوگیری از ورس کردن برنج از استفاده بی رویه از کودهای ازته خوداری و از کود سیلیکات پتاسیم (سولچر، جنتاترول) بصورت محلول پاشی استفاده کنید.
برای ضدعفونی بذور برنج می توانید از قارچ کش کاربندازیم، تیوفانات متیل و تبوکونازول استفاده کنید.
❤️ آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ با کلیک روی ستاره به آن امتیاز دهید! ❤️
(بالاترین امتیاز ستاره از سمت چپ)
عنصر منیزیم و اهمیت آن برای گیاهان + معرفی کودهای منیزیم
Magnesium element and its importance for plants + introduction of magnesium fertilizers
🔴 مقدمه 🔴
🔴 منیزیم چیست؟
🔴 منیزیم در گیاهان چه کاربردی دارد؟
🔴 علائم کمبود منیزیم در گیاهان چیست؟
🔴 چرا آزمایش خاک و برگ برای اطلاع از میزان منیزیم مهم است؟
🔴 منابع و کودهای تامین کننده عنصر منیزیم کدام هستند؟
🔴 جمع بندی
⁉️ سوالات متدوال شما+پاسخ
🔰 مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید
🔰 بازدید های تیم ما
🔻نظرات و سوالات خود را برای ما در قسمت پایین مقاله بنویسید تا پاسخ بدیم🔻
🔷🔷 مقدمه
منیزیم (Mg) یک عنصر شیمیایی و ماده مغذی ضروری برای گیاهان است که نقش گسترده ای در بسیاری از عملکردهای گیاهی دارد. منیزیم نقش کلیدی در فرآیند فتوسنتز داشته و کمبود آن برای رشد گیاه محدود کننده است. در این مقاله به شما توضیح میدهیم که چرا منیزیم برای گیاهان و محصولات کشاورزی بسیار مهم است و مهمترین کودهای حاوی منیزیم را نیز به عنوان منابع این عنصر به شما معرفی خواهیم کرد.
🔻🔻🔻🔻🔻
🔑منیزیم چیست؟
عناصر غذایی خاک بسته به مقداری که گیاهان به آنها نیاز دارند در سه دسته اصلی قرار می گیرند: عناصر ماکرو یا پرمصرف، مزو یا میان مصرف و میکرو یا کم مصرف. در این بین عنصر منیزیم (Mg) به همراه کلسیم (Ca) و گوگرد (S) یک ماده مغذی مزو یا میان مصرف است. معنی این اصطلاح آن است که عنصر منیزیم به میزان متوسط در گیاه مصرف میشود و نبود آن ممکن است باعث مرگ گیاه نشود اما خسارات بسیار سنگینی به آن وارد میکند. منیزیم یک عنصر بسیار متحرک بوده که برای رشد و نمو گیاهان مهم است. در دسترس بودن آن در خاک به عوامل متعددی بستگی دارد که این عوامل شامل نوع خاک و عناصر آن، درجه هوازدگی خاک و عنصر، آب و هوای محلی و نحوه کشاورزی و شیوه های مدیریت آن است. عوامل انسانی در خصوص در دسترس بودن عناصر شامل نوع محصول کشت شده، میزان و تناوب کشت و شیوه های کوددهی است. بنابراین، مقدار منیزیم بسته به نوع خاک و سیستم کشاورزی می تواند بسیار متفاوت باشد. مقادیر کم منیزیم را می توان در خاک های مناطق استوایی و بافت شنی انتظار داشت، در حالی که خاک های نزدیک به باتلاق های منتهی به دریا، خاک های معدنی، خاک های شور و به طور کلی خاک هایی با محتوای رس بالا تمایل به داشتن مقادیر بیشتری منیزیم دارند. به طور تقریبی حدود یک درصد پوسته زمین را منیزیم تشکیل داده است.
🔑منیزیم در گیاهان چه کاربردی دارد؟
منیزیم یک عنصر ضروری در کل دوره رشد گیاه است. منیزیم چندین عملکرد مهم و حیاتی را در گیاه انجام می دهد. این عنصر در واقع هسته مرکزی کلروفیل است که نور خورشید را جذب کرده و فرایند فتوسنتز را انجام میدهد. منیزیم به عنوان یک حامل فسفر در گیاهان عمل می کند و برای متابولیسم فسفات که یکی از مسیرهای مهم زیستی گیاه است ضروری میباشد. علاوه بر این، گیاه برای تقسیم سلولی و تشکیل پروتئین، فعال سازی چندین سیستم آنزیمی نیز به منیزیم نیاز دارد. همچنین این عنصر جزء ضروری برای تنفس سلولی گیاه است. به طور خلاصه، بدون منیزیم، کلروفیل نمی تواند انرژی خورشید را برای فتوسنتز جذب کند و عملکردهای متابولیکی مهم مربوط به کربوهیدرات ها و تثبیت غشای سلولی نمی تواند توسط گیاه انجام شود. پس همانطور که مشاهده میشود در صورت کمبود و یا عدم وجود منیزیم شد و نمو گیاه به صورت کامل مختل میشود.
🔑علائم کمبود منیزیم در گیاهان چیست؟
کمبود منیزیم معمولا در خاکهایی اتفاق میافتد که به صورت دائمی زیر کشت هستند. همچنین خاکهایی که شنی و اسیدی نیز هستند گاهاً از کمبود عنصر منیزیم رنج میبرند. بهترین راه برای تشخیص کمبود منیزیم در گیاه آزمایش خاک و یا بافت گیاهی است چرا که ممکن است علائم کمبود منیزیم بر روی گیاه به صورت ظاهری چندان قابل مشاهده نباشد. تشخیص کمبود منیزیم بر اساس علائم کار آسانی نیست و از آنجایی که ممکن است شبیه به علائم کمبود سایر عناصر مثل نیتروژن یا آهن باشد، نیاز به تخصص و تجربه دارد. به دلیل تحرک بالای منیزیم در داخل گیاه، علائم کمبود منیزیم ابتدا در برگهای پایینی و مسن تر، قبل از بروز بر روی برگ های جوان قابل مشاهده است. به طور کلی علائم شایع تر کمبود منیزیم عبارتند از:
🔻 رشد کند و زردی برگ ها به خصوص در حاشیه های بیرونی
🔻 کلروز و زردی بین رگبرگ ها
🔻 بروز لکههای زرد مایل به تیره در برگهای تازه رشد کرده
🔻 لکه های بنفش یا قرمز روی برگ ها البته باید در نظر داشت که مشاهده علائم، اغلب به میزان نوری که برگ ها یا گیاه در معرض آن قرار می گیرند نیز مرتبط است. گیاه یا برگ هایی که در معرض شدت نور زیادتر قرار دارند علائم بیشتری نسبت به سایرین نشان می دهند.
با اینکه منیزیم عنصری ضروری برای رشد و نمو گیاهان است اما در تولید محصولات زراعی و کشاورزی به آن کمتر اهمیت داده شده است. دلیل این موضوع آن است که علائم کمبود منیزیم در گیاه به سختی قابل تشخیص است و نسبت به سایر عناصر مانند آهن به تخصص بیشتری نیاز دارد و در نتیجه از دید کشاورزان به دور میماند. از بین محصولات کشاورزی دو محصول ذرت و سیب زمینی علائم واضحتری از کمبود منیزیم را نشان میدهند. این علائم شامل زردی رگها و محدود شدن رشد بوتهها است. در مورد سایر محصولات کشاورزی کمبود منیزیم اغلب به طور مستقیم قابل مشاهده نیست اما بر رشد و نمو محصول تأثیر منفی می گذارد. فقط کمبود حاد، زمانی که برای رسیدگی به محصول دیر شده باشد، علائم قابل مشاهده ای مانند کلروز بین رگبرگی و کاهش رشد را روی گیاه نشان می دهد.
🔑چرا آزمایش خاک و برگ برای اطلاع از میزان منیزیم مهم است؟
منیزیم بر خلاف کاتیون های دیگر مانند کلسیم، نیتروژن و پتاسیم؛ در خاک نسبتاً متحرک است. این موضوع میتواند میزان آبشویی عنصر منیزیم را به شدت افزایش دهد و از آنجایی که علائم کمبود منیزیم مانند سایر عناصر به صورت واضحی روی اندامهای هوایی دیده نمیشود بنابراین بایستی از آنالیز خاک برای تصمیمگیری در مورد میزان منیزیم موجود در خاک استفاده کرد. همچنین منیزیم به خصوص در فصول پاییز و زمستان و با بارانهای شدید از خاک شسته شده و به اعماق زمین میروند و همین موضوع میتواند کمبود منیزیم را تشدید کند. به طور کلی هرچه خاک رسیتر و با مواد آالی بیشتر باشد و همچنین غلظت کلسیم در آن بالاتر باشد، کمتر تحت تاثیر آبشویی قرار میگیرد. اما در خاکهای شنی و با مواد آلی کمتر و همچنین غلظت کلسیم کمتر، میزان آبشویی و از دست رفتن منیزیم بیشتر است.
🔑منابع و کودهای تامین کننده عنصر منیزیم کدام هستند؟
منابع مختلفی برای تامین عنصر منیزیم در خاک وجود دارد مهمترین و اصلیترین آن استفاده از سنگهای دولومیتی به صورت پیش کشت برای اصلاح خاک است. کودهای حاوی منیزیم به سه شکل نیتراته، سولفات و کلاته در بازار وجود دارد. سولفات منیزیم یک ترکیب ارزان قیمت و مناسب برای افزایش میزان منیزیم در خاک است. این کود حاوی ۱۶ درصد منیزیم و ۳۲ درصد سولفات است که برای استفاده از این کود میتوانید از سولفات منیزیم شرکت پادنا و یا پرینوا استفاده کنید. نیترات منیزیم پرینوا نیز ترکیب دیگری است که حاوی ۱۶ درصد منیزیم و ۱۱ درصد نیتروژن است. کلات منیزیم پرینوا نیز یک کود بسیار با کیفیت با جذب برگی بسیار بالا است که میتوان هم به صورت محلول پاشی و هم به صورت آبیاری از آن استفاده کرد. این کود حاوی ۶ درصد منیزیم کلاته شده با عامل کلاته کننده EDTA است که البته اثرات بسیار بهتری نسبت به فرمهای سولفاته و نیتراته دارد. انواع کودهای حاوی منیزیم به فرم مایع نیز در بازار موجود است که از این بین میتوانید از منیزیم مایع پرینوا، میکرو مایع پادنا و میکروکمپلکس مایع پرینوا استفاده کنید. برخی فرمولهای ترکیبی نیز در بازار موجود است که علاوه بر عنصر منیزیم حاوی سایر عناصر میکرو نیز هستند که از این بین میتوانیم به کود میکرو جادوگر گرینهاس، اکوکوئل فیوچرکو، میکروکمپلکس پودری پرینوا، میکرو سولفات پادنا و میکروسولفات پرینوا اشاره کنیم.
🔑نتیجهگیری
هسته مرکزی فتوسنتز یک گیاه عنصر منیزیم است. همچنین این عنصر نقش اساسی در فعالیتهای آنزیمی گیاه دارد. تشخیص علائم کمبود منیزیم در بسیاری از گیاهان سخت و بسیار شبیه به عناصر دیگر است و تنها از طریق آزمایش خاک و برگ میتوان به میزان منیزیم در گیاه پی برد. به طور کلی استفاده از کودهای حاوی منیزیم کمک میکند تا گیاه رشد بهتری داشته و نیازی به آزمایشهای دورهای خاک نباشد.
🔴🔴 پیشنهاد میکنیم تا چنانچه نیاز به مشاوره بیشتری در این خصوص دارید به این صفحه (از طریق این لینک فرم درخواست مشاوره) را تکمیل کنید و وقت مشاوره با گیاهپزشک را رزرو فرمائید. به شما اطمینان می دهیم که با مشاوره از متخصصین ما به بهترین نتیجه ممکن خواهید رسید 🔴🔴
علائم کمبود این دو عنصر بسیار شبیه به هم هستند و تنها از طریق آزمایش برگ و خاک میتوانید به نتیجه مناسب برسید.
کلات منیزیم پرینوا،سولفات منیزیم پرینوا و نیترات منیزیم پرینوا بهترین منابع برای تامین منیزیم گیاه شما هستند.
گرچه این موضوع بستگی به نوع کشت و خاک شما دارد اما به طور کلی کودهای کلاته اثرات بسیار بهتر و سریعتری بر روی گیاهان شما دارند.
آنجایی که علائم کمبود منیزیم روی برگهای پیر ظاهر میشود و ممکن است مصادف با مراحل پایانی رشد گیاه باشد بهتر است از آنالیز خاک پیش از کشت و یا شروع فصل جدید استفاده کنید.
❤️ آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ با کلیک روی ستاره به آن امتیاز دهید! ❤️
(بالاترین امتیاز ستاره از سمت چپ)
آفات برنج و روش های کنترل آنها
Rice pests and their control methods
🔴 مقدمه 🔴
🔴 چرا گیاه برنج یک محصول مهم است؟
🔴 ساقه خوار نواری برنج
🔴 شب پره ساقه خوار صورتی
🔴 پروانه تک نقطهای برنج
🔴 مگس خزانه برنج
🔴 سرخرطومی ریشه برنج
🔴 زنجرک سبز برنج
🔴 انواع ملخ
🔴 آبدزدک
🔴 کنه برنج
🔴 جمع بندی
⁉️ سوالات متدوال شما+پاسخ
🔰 مقالاتی که شاید مایل به خواندن آنها باشید
🔰 بازدید های تیم ما
🔻نظرات و سوالات خود را برای ما در قسمت پایین مقاله بنویسید تا پاسخ بدیم🔻
🔷🔷 مقدمه
برنج یکی از محصولات پرمصرف به عنوان غذای انسانها در دنیا به شمار میرود و در بسیاری از کشورها به عنوان قوت قالب، یعنی اصلیترین غذای روزانه مردمان آن کشور محسوب میشود. در کشور ایران برنج از جایگاه بسیار مهمی در بین مردم برخوردار است و میتوان گفت که غذای اصلی اکثر مردم ایران در کنار نان، برنج میباشد. ارقام گوناگونی از برنج در ایران و در استانهای گوناگون از جمله استان گیلان، مازندران، گلستان، اصفهان، فارس، چهارمحال و بختیاری، ایلام و خوزستان کشت میشود. برنج در طول فصل رشد خود ممکن است به آفات و بیماریهای گوناگونی دچار شود که شناسایی به موقع و کنترل با اثربخشی بالای آنها میتواند از بروز خسارات بیشتر به مزارع برنج جلوگیری کند.
🔻🔻🔻🔻🔻
یکی از راهبردهای مهم در کنترل آفات برنج، شناسایی به موقع آنها توسط کشاورزان است. علائم اولیهای که آفات برنج روی این محصول ایجاد میکنند میتوانند بسیار مهم باشد و سبب تسریع انجام روشهای مدیریتی در خصوص آنها شود که در نتیجه خسارت وارده به محصول را نیز بسیار کمتر میکند.
🔑چرا گیاه برنج یک محصول مهم است؟
به جرات میتوان گفت که حدود ۵۰ درصد مردم جهان، برنج را به عنوان غذای اصلی مصرف میکنند. به خصوص در کشورهای آسیایی و آفریقایی این موضوع مشهودتر است. کشورهای چین، هند، بنگلادش، تایلند، پاکستان و کامبوج از جمله کشورهایی هستند که بیشترین میزان تولید برنج در دنیا را به خود اختصاص داده اند و در مجموع سالانه چیزی حدود ۸۰۰ میلیون تن برنج تولید میکنند.
در ایران نیز علاقه غذایی اکثر مردم به سمت برنج است و در فرهنگ غذایی اصیل ایرانی برنج پخته شده تحت عنوان پلو و چلو از جایگاه ویژهای برخوردار است. میزان تولید برنج در ایران کمتر از تقاضای برنج در کشور است و در نتیجه هر ساله چیزی حدود ۲ میلیون تن برنج از کشورهای دیگر به داخل ایران وارد میشود و مابقی نیاز برنج کشور از استانهای گیلان، مازندران، گلستان، اصفهان، فارس، چهارمحال و بختیاری، ایلام و خوزستان تامین میگردد.
با توضیحات بالا مشخص است که برنج یک محصول استراتژیک برای تامین غذای مردم است و هرگونه آفت و یا بیماری میتواند این امنیت غذایی را بر هم بزند.
آفات برنج به جرات مهمترین عوامل خسارت زا به برنج به شمار میآیند که در این مقاله با مهمترین آنها آشنا خواهید شد و روشهای مدیریت آنها را خواهید آموخت.
🔑ساقه خوار نواری برنج
این آفت با نام علمی Chilo suppressalis مهمترین آفت برنج در دنیا است. حشرات بالغ این آفت به رنگ صورتی روشن تا قهوه ای روشن و به شکل شب پره هایی کشیده و به طول 2 تا 3 سانتی متر هستند. خسارت این آفت مربوط به سنین لاروی است. این آفت طی دو مرحله به برنج خسارت وارد می کند. مرحله اول قبل از پنجه زنی بوده که این آفت در نسل اول خود به مریستم داخلی بوتهها حمله کرده و باعث توقف رشد و کوتوله ماندن بوتهها میشود. همچنین ممکن است برگهای جانبی زیادی از بوتهها خارج شده و بوته حالت طبیعی خود را از دست بدهد. مرحله دوم خسارت همراه با بروز نسل دوم این آفت است که در این مرحله لاروهای ساقهخوار نواری برنج به ساقه برنجها حمله کرده و باعث پوک شدن یا سرسفیدی خوشههای برنج میشود که در واقع این مرحله اصلیترین مرحله خسارت این آفت به شمار می آید.
برای مدیریت این آفت بایستی شخم مناسب زمین انجام شود تا بقایای باقیمانده از سال پیش به صورت کامل در زمین دفن شوند. وجین بوتههای آلوده به صورت دستی نیز یکی از راهکارهای غیر شیمیایی برای کاهش آلودگی به این آفت است. همچنین آفتاب دهی به شالی پس از برداشت باعث میشود جمعیت این آفت پس از برداشت کاهش پیدا کند. مبارزه با علف های هرز اطراف مزارع نیز در کنترل این آفت بسیار مهم هستند؛ چراکه این آفت ممکن است از این علف ها به عنوان میزبان دوم استفاده و یا روی آنها زمستان گذرانی کند.
انواع روشهای بیولوژیک مانند استفاده از حشرات شکارگر، انواع عنکبوتها و قارچهای کنترل کننده بیولوژیک میتواند راهکار مناسبی برای جلوگیری از بروز این آفت باشد. استفاده از سمومی مانند فیپرونیل گرانول و کلرپیریفوس گرانول نیز باعث میشود تا جمعیت این آفت به خصوص در نسل اول به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند.
🔑شب پره ساقه خوار صورتی
این حشره با نام علمی Sesamia inferens بسیار شبیه آفت ساقه خوار نواری بوده اما جثه کوچتری دارد و لاروهای آن به رنگ صورتی است. این آفت همانند آفت ساقهخوار نواری برنج به داخل ساقه حمله کرده و با تغذیه از بافت ساقه باعث عارضه سرسفیدی در بوتههای بالغ و مرگ مریستم میانی در بوتههای جوان میشود.
روشهای کنترلی این آفت دقیقاً مانند مواردی است که برای آفت ساقهخوار نواری برنج قید شده است.
🔑پروانه تک نقطهای برنج
این آفت انتشار جهانی داشته و در اکثر نقاط برنج کاری دنیا دیده میشود. نام علمی این آفت Cirphis unipuncta است که افراد بالغ شب پره هایی با اندازه کوچک، شاخکهای نخی شکل و بالهایی به رنگ خاکستری تا قهوهای هستند. این حشره تخمهای خود را به صورت ردیفی در زیر برگ برنج میگذارند. لاروها به رنگ سبز زیتونی بوده که دو نوار طولی روشن بر روی بدن آنها قابل مشاهده است و اندازه این لاروها تا ۴۰ میلیمتر نیز گزارش شده است. این لاروها میتوانند از تمام اندام هوایی گیاه در تمامی مراحل رشدی تغذیه کنند. بر اثر تغذیه این آفت از بوتههای برنج حجم برگها کمتر شده و یا در هنگام بلوغ ممکن است باعث افتادن خوشهها بر روی زمین شوند. در آلودگیهای بالا به این آفت، خسارت سنگینی متوجه مزرعه خواهد شد.
مدیریت علفهای هرز یکی از کلیدهای مبارزه با این آفت به شمار میآید. همچنین انتخاب نشا سالم و ارقام مقاوم به این آفت از جمله مواردی است که باعث کاهش خسارت این حشره به مزارع میشود. همزمان با بروز اولین نشانههای آلودگی میتوان از سمومی مانند سایپرمترین، کلرپیرفوس و یا دلتامترین جهت مبارزه با این آفت استفاده کرد.
🔑مگس خزانه برنج
این آفت با نام علمی Ephydra afghanica به صورت اختصاصی به نشاها در خزانه حمله میکند. این آفت در زمان لاروی خود به نشاهای موجود در خزانه و بیشتر از ناحیه مریستم و طوقه گیاه حمله ور شده و با تغذیه از آن باعث ضعف و یا زردی بوتهها میشود. در ادامه ممکن است که بوتهها قهوهای شده و ظاهر پوسیده به خود بگیرند. این آفت معمولاً در خارج از خزانه خسارت چندانی وارد نمیکند. در آلودگیهای وسیع ممکن است کل خزانه دچار زردی شود و نشاها قابلیت کشت خود را از دست بدهند.
برای مبارزه با این آفت نیز میتوان از سموم فسفره مانند سایپرمترین، دلتامترین و یا سم تری کلروفن استفاده کرد.
🔑سرخرطومی ریشه برنج
این حشره با نام علمی Hydronomus sinuaticollis به شکل سوسکهای کوچکی هستند که در هر مرحله میتوانند از برنج تغذیه کنند. حشرات بالغ از پارانشیم برگ و همچنین از پای طوقه بوته تغذیه و آنها را ضعیف میکند. خسارت اصلی این آفت مربوط به دوره لاروی آنها است که میتواند به شدت از مغز ساقه در نواحی پایینی و خود ریشه تغذیه کنند و باعث ایجاد کوتاهی و یا حتی خشکی بوتهها شوند. این آفت به خصوص در سالهایی که بارندگی بیشتر است با شدت بیشتری ظهور پیدا میکند.
برای مبارزه با این آفت بهتر است از شخم قبل و بعد از کاشت برنج استفاده شود. همچنین مدیریت علفهای هرز، رعایت تناوب زراعی با محصولات جالیزی و آیش گذاری زمین باعث میشود تا به شکل چشمگیری جمعیت این آفت کاهش پیدا کند. استفاده از سموم فسفره نیز برای کاهش جمعیت این آفت در خاک بسیار موثر است.
🔑زنجرک سبز برنج
این آفت با نام علمی Cicadella viridis نیز یکی از آفات با خطر کم در مزارع برنج است که در ایران در مناطق شمالی یافت می شود. این آفت حشره ای سبز رنگ به اندازه کمتر از یک سانتی متر و با بال های مثلثی و ناودانی شکل است. خسارت این آفت به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم می باشد. در حالت مستقیم این حشره با فرو بردن اندام نیشی شکل خود داخل بافت برگ باعث ایجاد لکههای کوچک زرد تا قهوهای رنگ بر روی برگها میشود. اما در حالت غیر مستقیم که احتمال بروز کمتری دارد، این حشره میتواند باعث انتقال برخی از ویروسهای خطرناک به برنج شود و در این صورت خسارت بسیار شدیدتری را ایجاد کند. برای جلوگیری از بروز این آفت در جمعیتهای بالا میتوان از انواع سموم فسفره برای کاهش جمعیت آفت استفاده کرد.
🔑انواع ملخ
ملخها آفات عمومی هستند که میتوانند به طیف وسیعی از گیاهان حمله کنند. برنج نیز از این قاعده مستثنی نیست و به خصوص در زمانهایی که ملخها در فاز مهاجری و گلهای خود هستند میتوانند خسارت شدیدی از حمله آنها ببینند. ملخها از تمامی اندامهای گیاهی تغذیه کرده و میتوانند یک بوته را به طور کامل از بین ببرند. برای مبارزه با ملخها در صورتی که آلودگی به شکل مقطعی و موضعی باشد میتوان از سمومی مانند دلتامترین استفاده کرد.
🔑 آبدزدک
این حشره نیز یک آفت عمومی بوده ما میتواند از ساقه و طوقه برنج تغذیه کند و همچنین با ایجاد دالانهایی در بین کرتهای شالیزار میتواند باعث از دست رفتن آب و یا تنش آبی موقت به بوتههای برنج شود. استفاده از طعمههای آلوده مانند سبوس برنج آلوده به سموم فسفره و یا سم متالدهید میتواند در کاهش جمعیت آبدزدک ها در مزارع موثر باشد.
🔑کنه برنج
Tetranychus harti نام علمی این آفت است. این آفت در مزارع خسارت چندانی نداشته اما در شرایط آزمایشگاهی میتواند لکههای کوچک زرد رنگ یا نقاط نکروز شده بر روی برگها ایجاد کند و از آنجایی که خسارت چندانی ندارد نیازی به مبارزه با آن نیست.
🔑نتیجهگیری
آفات گوناگونی میتوانند به برنج به عنوان یکی از محصولات مهم کشاورزی حمله کنند. شناسایی به موقع این آفات به کشاورز اجازه میدهد تا بتواند با راندمان بالاتری نسبت به مدیریت این آفات اقدام کند. در برخی موارد میزان خسارت ناشی از این آفات به حدی زیاد است که برداشت محصول از مزارع توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
🔴🔴 پیشنهاد میکنیم تا چنانچه نیاز به مشاوره بیشتری در این خصوص دارید به این صفحه (از طریق این لینک فرم درخواست مشاوره) را تکمیل کنید و وقت مشاوره با گیاهپزشک را رزرو فرمائید. به شما اطمینان می دهیم که با مشاوره از متخصصین ما به بهترین نتیجه ممکن خواهید رسید 🔴🔴
برای کاهش خسارت خوابیدگی گندم در مناطق بادخیز توصیه می شود از کود سیلیکات پتاسیم در دو نوبت قبل و بعد از خوشه دهی استفاده گردد.
برای افزایش خوشه دهی و پر کردن دانه توصیه می شود قبل از خوشه دهی از کود میکرو کمپلکس بصورت محلول پاشی و کود 36-12-12 در آبیاری و بعد از خوشه دهی از کود پتاس بالا مانند هاروست استفاده گردد.
برای افزایش پنجه زنی توصیه می شود از کود فسفر بالا مانند 10-52-10 همراه با هیومیک اسید در آبیاری و فسفات پتاسیم مانند کوئین استفاده گردد.
برای ضدعفونی بذور گندم می توانید تبوکونازول و پروپیکونازول استفاده کنید.
❤️ آیا این مقاله برای شما مفید بود؟ با کلیک روی ستاره به آن امتیاز دهید! ❤️
(بالاترین امتیاز ستاره از سمت چپ)